Toevallig of niet: met het bedrag dat Duitsland Griekenland nog schuldig zou zijn aan herstelbetalingen uit de Tweede Wereldoorlog kan de Griekse staatsschuld bijna helemaal worden afgelost. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.Dat is dan 278,7 miljard euro, meneer Schäuble. Dat bedrag is volgens de Griekse rekenkamer wat Duitsland Griekenland moet betalen aan herstelbetalingen vanwege de misdaden die de nazi’s tijdens de bezetting hebben begaan. Met dat geld zou Griekenland zijn staatsschuld van ruim 300 euro (ongeveer 175 procent van het nationaal inkomen) bijna kunnen aflossen. Niet dat het zo ver gaat komen, want voor Duitsland is het dossier herstelbetalingen politiek en juridisch gesloten.
2.Cyprus beëindigde gisteren de laatste kapitaalrestricties nadat het eilandstaatje twee jaar geleden onder druk van de eurozone het vrij verkeer van kapitaal aan banden moest leggen om een bankrun en (voor Cypriotische begrippen) grootschalige kapitaalvlucht in te dammen. Die kapitaalrestricties waren in combinatie met het opleggen van verliezen aan grote depositohouders, obligatiehouders en aandeelhouders van Cypriotische banken de quid pro quo voor 10 miljard euro aan Europese noodleningen. De Cypriotische banken stonden namelijk op omvallen vanwege de verliezen die zij hadden geleden op hun portefeuille Griekse staatsleningen. En over Griekenland gesproken, de eurozone heeft al gedreigd Cypriotische ‘template’ uit de trucendoos te halen als de kapitaalvlucht uit Griekenland een vloedgolf dreigt te worden.
3.En voor Griekenland is het (weer) een cruciale week. Op woensdag en donderdag moet Athene in totaal 1,4 miljard aan schatkistpapier herfinancieren. En op donderdag loopt ook nog een IMF-lening van 453 miljoen euro af. Gebeurt dit niet, dan heeft Athene nog een maand de tijd om het geld over te maken voordat er officieel sprake is van wanbetaling. Maar volgens Minister van Financiën Varoufakis zal het niet zo ver niet komen en is er licht aan het einde van de tunnel. Gisteren zei Varoufakis tegen Griekse media dat hij verwacht dat de eurozone tijdens het geplande overleg op 24 april in principe akkoord zal gaan met de Griekse hervormingsplannen en de laatste leningtranche van 7,2 miljard euro zal uitkeren aan Athene.
4.Vindt u het leuk om commentaren over de beurs of de economie te lezen? Hier is een tip: iedereen ‘praat boek’; met andere woorden: elke commentator zegt wat goed is voor zijn eigen beurspositie. Jim Rogers, die in de jaren ’70 samen met miljardair en superbelegger George Soros het Quantum Fund oprichtte, is geen uitzondering op deze regel. Rogers noemde de Russische aandelenbeurs een van de meest aantrekkelijke ter wereld, want geen markt is “meer gehaat en verafschuwd” dan de Russische, zo citeert persbureau Bloomberg de Amerikaanse investeerder. Rogers trad vorig jaar in dienst bij de Russische staatsbank VTB nadat hij 46 jaar lang negatief was over Rusland, zo vermeldt Bloomberg er fijntjes bij.
5.De reactie van Wall Street op het alom zwaar teleurstellende Amerikaanse banenrapport van vrijdag? Er is nog maar één renteverhoging ingeprijsd in 2015, en wel in december. De dag voor de bekendmaking van de cijfers verwachtte de markt de eerste renteverhoging nog in oktober. En voor het rentebesluit van de Fed op 18 maart werd nog op september gerekend.
De reden dat beleggers verwachten dat de Fed veel slomer de rente gaat verhogen zijn de sterk tegenvallende Amerikaanse macrocijfers over de afgelopen maanden. Zo bleek dat de banengroei in maart slechts 126.000 bedroeg, ongeveer de helft van de marktverwachting. Bovendien werd de banengroei voor de voorafgaande twee maanden met 64.000 neerwaarts herzien.
Economen van de regionale Atlanta Fed bank hebben op basis recente macrocijfers uitgerekend dat de economie in het eerste kwartaal waarschijnlijk stagneerde met nulgroei. En daarom heeft de Fed zelf schoorvoetend de voet een beetje van het rempedaal gehaald. Gisteren zei Fed-bestuurder Dennis Lockhart dat de eerste renteverhoging sinds 2006 in juli of september moet plaatsvinden. Een week geleden sprak hij nog van juni, juli of september. Met dergelijke kleine stapjes duurt het nog wel even voordat de verwachting van de Fed voor de toekomstige rente overeenkomt met die van de markt. De markt verwacht bijvoorbeeld dat de Fed de rente eind 2016 heeft verhoogd naar 1 procent. Maar de Fed zelf denkt dat de rente dan al op 1,875 procent staat.
6.Het noodlijdende TNT Express wordt dan eindelijk overgenomen. Dinsdagochtend kondigde de Amerikaanse pakjesbezorger FedEx aan 8 euro per aandeel over te hebben voor TNT Express, dat in 2014 voor het vierde jaar op rij verlies leed. Het bod behelst een premie van 33 procent ten opzichte van het slot van vrijdag en waardeert het bedrijf op 4,4 miljard euro.
TNT Express werd in 2011 afgesplitst van PostNL zodat het als hapklare brok kon worden overgenomen. In 2012 kwam dan ook het Amerikaanse UPS aanzetten met een overnamebod. Dat bod van 9,50 euro per aandeel strandde echter op mededingsbezwaren van de Europese Commissie. FedEx denkt dat Brussel ditmaal wel akkoord gaat. FedEx is een kleine speler in Europa, terwijl UPS en van de marktleiders is en een combinatie UPS/TNT in veel Europese regio’s te machtig zou zijn geweest. De koers van TNT steeg in steeg meer dan 30 procent in de ochtendhandel, maar bleef steeds beneden het overnamebod van 8 euro, vermoedelijk omdat er toch nog steeds vrees bestaat dat Brussel de deal kan blokkeren.
7.De andere uitblinker op het Damrak is TNT Express’ grootaandeelhouder PostNL, dat meer dan 10 procent won. PostNL zei zijn belang van 14,7 procent in TNT te zullen verkopen aan FedEx. De opbrengsten van 642 miljoen euro uit de verkoop van dat belang wil PostNL gebruiken voor de aflossing van schulden.
8.De AEX heeft vanochtend de rally hervat en een nieuw record gezet op 500,97 punten, wat om precies te zijn op intraday basis de hoogste stand sinds de eerste week van 2008 is. De rest van de Europa kleurt ook groen nadat economisch nieuws uit de Eurozone wederom positief van toon was. Volgens de inkoopmanagersindex van dataleverancier Markit zagen producenten en dienstverleners in maart nieuwe orders in het sterkste tempo in bijna vier jaar tijd groeien. Dat wijst er op dat de economie in het tweede kwartaal zal aantrekken ten opzichte van het eerste kwartaal, waarin de groei volgens Markit een gematigde 0,3 procent was.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl